Grana padano

Er zijn vele bekende buitenlandse kazen zoals Italiaanse Parmigiano Reggiano, Pecorino Romano of het minder bekende maar niet minder lekkere Grana padano. Grana Padano is een stuk korter gerijpt dan Parmigiano Reggiano, namelijk 14 maanden. Deze soort kaas wordt gemaakt in het hele noorden van Italiƫ en niet alleen in Parma. Deze soort kaas wordt gemaakt van korrels, de zogenaamde grana en vooral geproduceerd op de Povlakte, oftewel Padano. Hier komt de naam dan ook vandaan. Grana Padano kan je goed kwijt op een borrelplankje dat je combineert met een goed glas wijn of raspen boven de pasta.

Bekende Zwitserse harde kaas

Een van de meest bekende Zwitserse harde kazen is toch wel Gruyere kaas. Deze kaas heeft een aparte smaak, doordat de koeien gras eten uit Alpenweiden. De Alpenkruiden die ze hierbij ook opeten proef je terug in de kazen. De heerlijke Gruyere kaas wordt zowel in Frankrijk als Zwitserland gemaakt. Deze soort kaas is hard en heeft een nootachtige en zoete smaak, maar tevens een zoutige bijsmaak. Gruyere is een beetje pittiger dan onze Nederlandse Emmentaler kaas. De beste manier om Gruyere kaas te eten is met een lichte witte wijn en misschien een stukje vers fruit. Op deze manier komt zijn smaak helemaal tot zijn recht. Tevens is de kaas goed te gebruiken in verschillende kaasgerechten zoals een heerlijke kaasfondue, op de boterham of in een tosti.

Kazen met een beschermde oorsprongsbenaming (AOP)

 

Een AOP wordt uitgegeven door de Europese Unie. In Zwitserland vind je dertien kazen terug die hiermee beschermd zijn. Het houdt in dat de kazen binnen een bepaald gebied moeten zijn gemaakt, verwerkt en bereid volgens een werkwijze die streng gecontroleerd wordt. Iedere kaas die niet aan deze vereisten voldoet mag de naam van het gebied niet dragen. Een leuk weetje over Zwitserse kazen is dat ze zo groot zijn om te voorkomen dat ze van de kar vielen als ze vervoerd werden naar de markten. Tevens wordt 40 procent van alle melk gebruikt om kazen te produceren.

Bekende Italiaanse harde kazen

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *